Pages - Menu

Followers

Tuesday, October 11, 2011

Panas...Si Seksi Yang Merah!
Salam Sejahtera… lama sungguh tak menulis.. otak tumpul. Banyak perkara telah berlaku sepanjang tidak menulis di ruang bersawang ini. Banyak juga suka, duka, sedih, terharu, gembira, sakit hati, pedih, terguris dan berbagai lagi perasaan.

Hari ini nak cerita tentang bekas air panas atau kita panggil termos. Nostalgia tak gambar di atas? Heheheh sudah tentunya bagi kenkawan yang pernah melahirkan anak di hospital atau pernah duduk dihospital kenal gambar ini. Gambar termos merah! Merah sepanas air di dalamnya.

Zaman 2011 ini dah menyaksikan berbagai termos moden dan mewah daripada plastic ke steel yang cantik berwarna-warni. Sudah tentunya reganya juga berwarna-warni seperti helaian duit yang perlu dikeluarkan untuk membeli barang ini.

Walaupun banyak yang baru termos ini juga saya suka. Walaupun kenkawan suka memerli tentang rupanya tapi saya tetap suka termos ini. Boleh dikatakan kerap juga saya membawa bekal air panas, samada teh atau Nescafe dalam termos ini. Saya sukakan bau air di dalamnya. Bau termos ini membuai saya dan terkenang nostalgia zaman budak-budak dulu. Bau ini meningatkan saya pada aruah nenek dgn atuk saya. Jadi rindu pada mereka pun terubat bila terbau bauan termos ini. Heheheh sentimental pulak kan.. ok kita sambung cerita tentang termos yg saya gelar si seksi merah.. kenapa seksi.. uiiii seksila sebab warnya merah, bodynya pun slim dan panas pun meruap.. memang seksi…

Ketahanan panasnya boleh sehingga 3 hari . Itu yang terbaik tentang dirinya. Harganya pun murah baru RM14.00 sahaja. Berbaloi tak? Tentula berbaloi lebih daripada itu, ketahanan dan kelasakannya melebihi termos baru yang moden. Jangka hayatnya juga panjang jika penjagaannya betul dan tidak terhempas.. Kalau yang moden ini bahagian bawah termos suka tercabut..dan di bahagian dalamnya cepat retak.

Jadi apa lagi kenkawan beli la satu untuk bawa bekal air ke tempat kerja. Sekuranya-kurang dapat menjimatkan duit utk beli air panas di kantin atau café tempat anda bekerja. Sekarang pun air panas teh atau kopi harga dah melambung-lambung. Paling rendah pun harga dah RM1.50. Kalau bawa sendiri termos ini sekurang-kurangnya anda semua boleh minum lebih 8 cawan..Jadi cuba hitung berapa dapat di jimatkan . uhukss….Jimat bukan!!